Legg til din overskrift her

Innekatt eller utekatt – hva er riktig valg?

Det er ikke egentlig ikke noen entydige svar på dette spørsmålet. Både eiere av innekatter og de som har katter som får gå utendørs ønsker å ivareta sin katts interesser og velferd. Det er for katten fordeler og ulemper ved begge valg.

Katteeiere flest er nok enige om at en katt til enhver tid bør ha tilgang til å søke ly innendørs ved behov.

Katten er fra naturens side ikke egnet til norsk klima. At katten overlever kalde vinternetter utendørs, betyr absolutt ikke at den har det godt! Kattens pelskvalitet vil påvirke hvordan den takler værforandringer og temperaturer.  

Utekatter vil ha behov for å komme inn for å hvile eller trekke seg vekk fra de utfordringene som kan oppstå i omgivelsene. At katten daglig er inne, gir eier også muligheten til å tidlig avdekke eventuelle helseutfordringer.

Hvorfor velger noen ren innekatt?

For mange katteeiere er lengst mulig levetid viktig. Statistisk sett vil innekatten leve lenger.

Det er langt færre forhold innendørs i forhold til utendørs som er farlig for katten.

Noen katteeiere har ikke muligheten til å slippe katten ut grunnet boforhold. De bor for eksempel i blokk.

Utekatter møter oftere andre katter som kan spre smittsomme sykdommer.

Det kan være f.eks. virusinfeksjoner, bakterielle infeksjoner, og plager forårsaket av sopp, midd o.l.

Utekatter kan også komme i konflikt med andre dyr. Konfrontasjoner kan forårsake skader og infeksjoner. Enkelte nabokatter kan være svært territorielle og ha truende atferd som kan gjøre hverdagen meget stressende for andre katter.

Å holde katten kun innendørs beskytter den mot trafikk, fallskader, uheldig menneskelig atferd og andre forhold i omgivelsene som kan være direkte farlige.

Enkelte katter vil ikke under noen omstendighet kunne trives utendørs. Noen av disse kan f.eks. være traumatiserte katter som dyrevelferdsorganisasjoner har berget fra en uholdbar livssituasjon.

 

Er det noen ulemper for katten å være innekatt?

Kattens naturlige behov begrenses som innekatt. En katt har behov for fysisk aktivitet og mental stimulanse. Eksakt hvor stort dette behovet er, kan være rasebetinget og individuelt.

Skal du gå til anskaffelse av rasekatt, så er det en fordel å vite litt om de forskjellige rasene før du tar et valg. Det er for eksempel mindre sannsynlig at en Bengal vil trives i en liten leilighet enn en Perser. Disse to rasene kan kanskje ses som ytterpunkter med tanke på aktivitetsbehov.

Å være en god jeger betyr i naturen større sannsynlighet for overlevelse. Katter elsker derfor jakt. Ikke alltid for å spise seg mett, men gjerne bare for å trene på å nedlegge byttet. De fanger det meste som beveger seg, insekter, gnagere og fugler. Dette er livet for katter. En katt kan ligge i gresset og studere omgivelsene i lange tider i løpet av en dag. Alt dette frarøver vi våre innekatter. Når det er mildvær, kan katten være heldig å finne en flue i vinduet. Mange katter går nærmest amok ved en slik mulighet. Å få fange et byttedyr er som å vinne en toppgevinst i lotto, for katten.

Vi som har innekatter, kan til en viss grad kompensere for det positive naturen kan gi.

Vi kan legge til rette for fysisk aktivitet på flere måter.

Å anskaffe to katter kan bidra til større trivsel og mer aktivitet hvis det er god kjemi mellom kattene.

Å kjøpe gode klatrestativ med flere etasjer vil kunne bidra til at kattens klatrebehov blir dekket. Mange katter liker seg i høyden og velger gjerne å ligge i øverste etasje på stativet. Disse stativene gir som regel også kloremuligheter for katten slik at det er mindre sannsynlighet for at de klorer på møbler. Katter setter gjerne også pris på hyller i forskjellige høyder på veggen.

Innekatter bør også ha et utvalg av leker. For at kattene ikke skal gå lei av lekene bør lekene varieres på. Mange katter blir gjerne passive hvis lekene bare ligger urørlig. Vi bør regelmessig bidra til aktiv lek med katten.

Gå gjerne til anskaffelse av utstyr som bidrar til at katten må være aktivt for å få tak i maten sin. Zoo butikker har ofte slikt utvalg. Man kan selv også f.eks. lage til noen små trange skåler slik at katten må pirke opp hver en eneste fòrkule for å spise. Slik får de brukt både hodet og kroppen på en mer naturlig måte.

Mange katter kan vennes til å gå i bånd. De vil sjelden eller aldri gå i bånd som en hund, men de kan ha stor glede av å være utendørs med sin eier. Å stå fastbundet i bånd uten tilsyn er ikke å anbefale. Et annet dyrs tilnærming kan skape panikk for den som står i bånd, og ikke på en naturlig måte kan trekke seg unna ved behov. Dette kan også være direkte farlig.

Innekatter har ikke tilgang til gress. Gress er naturlig tilskudd for katter. Uten tilgang på gress er det større sannsynlighet for at katten kan spise stueplanter. Noen av stueplantene er giftige. Tiltak kan være å dyrke kattegress innendørs.

Katter er utvilsomt mindre aktiv innendørs enn utendørs.

304970215_1075169146700306_5493019085045996494_n (1)

Manglende innhold i hverdagen kan føre til at noen katter blir understimulert og etter hvert utvikler atferdsproblem. Noen av disse problemene kan f.eks. være aggresjon, depresjon, stereotyp atferd/tvangsatferd (katten gjentar de samme bevegelsene utallige ganger, som f.eks. slikking og biting i pelsen), urolig atferd og markering innendørs.

Lavt aktivitetsnivå kan også føre til overvekt. Overvekt kan gjøre at katten blir tung og derfor ikke klarer å være like aktiv som den egentlig ønsker. For å få noe innhold i hverdagen, kan det hende at den da bruker mer tid på å spise. Dette blir en vond sirkel. Katten blir enda mer overvektig. Overvekt kan føre til flere alvorlige sykdommer.

Vil katten trives i kattegård?

De fleste katter vil sette stor pris på å få tilgang på kattegård. Noen kattegårder er bygget med mange klatremuligheter, gjemmesteder og annet som gir muligheter for fysisk aktivitet. Enkelte kattegårder er bygget med katteluke mellom hus og utegården slik at katten selv kan bestemme om den vil være innendørs eller utendørs.

Det er ikke alle som har muligheten til stor kattegård eller kattegård i det hele tatt. Mange forteller at noen katter også har glede av kun et åpent vindu med netting. Frisk luft, lukter og lyder blir mer intens da.

Det er ikke uvanlig å bygge inn verandaen med netting, for å gi katten opplevelser. Bor du i borettslag bør du sjekke at det er tillatt!

 

303950192_789607929045981_2050998782466157683_n-1

Er det riktig å holde utekatt?

Når vi sier utekatt, så mener vi katt som av og til får lov til å tilbringe noe tid utendørs uten tilsyn.

En katt som er ute døgnet rundt, er ikke å anbefale. Ingen ansvarlige katteeiere lar katten leve slik. Unntaket er ivaretagelse av hjemløse utemmede katter som aldri vil kunne fungere i et hjem. Ved slike tilfeller hender det at noen ordner i stand et oppvarmet sted for katten hvor den kan søke ly for vær og vind. Det blir også satt ut vann og mat, og man forsøker å observere kattens helsetilstand.

Det er også argumenter for å holde utekatt. Mange av innekattens ulemper kan være utekattens livskvalitet. Den lever ofte livet fullt ut. Den får utløp for sine fysiske og mentale behov. I snitt lever den derimot et kortere liv enn innekatten. Også utekatter får av ansvarlige katteeiere daglig tilsyn, mat, helsehjelp ved behov, årlig helsesjekk og vaksine.

Hvor eier bor, er av betydning. De færreste velger å holde utekatt i trafikkerte bystrøk. Bor en landlig til, så er farene langt mindre og trivselen for katten antagelig svært mye høyere.

Noen negative forhold med å holde utekatt:

 • Uberegnelige mennesker – stjeler katten, skader den
 • Katten finner ikke veien hjem
 • Katten blir ved et uhell innelåst i f.eks. garasjer eller boder
 • Trafikk – skader/død
 • Andre dyr – terrorisering, angrep
 • Fallulykker – Skader/død
 • Kjemikalier – Skader/død
 • Smittsomme sykdommer – noen fatale.
 • Innvollsorm etter å ha spist byttedyr
 • Flåttbitt
 • Sinte naboer – mulig urinmarkering inne i, og utenfor naboens bolig, avføring i bed, stjeler mat, samt kattejammer.
 • Katter utgjør trussel mot fugl
 • Ukontrollert reproduksjon av ukastrerte katter.
 • I snitt større veterinærregninger enn om du har innekatt
IMG_20210715_105838