Å straffe katten, virker det eller - eller snarere tvert imot?

Vi velger i denne artikkelen å ha søkelys på straff i form av vannsprut.

Rette type sprayflaske er treffsikker og rekker langt. Vann er fysisk ufarlig for katten, men de kan virkelig bli redde for denne tynne vannstrålen.

Noen katteeiere veleger å ha en vannflaske stående ved ytterdøren, gjerne på begge siden av døren for å avskrekke katten fra å oppholde seg i det området.

Dette kan kanskje være effektivt. Katten forsvinner ikke like lett ut ytterdøren.

Bilde av Russian blue med bedende blikk foran statue.
Katter forstår ofte ikke hvorfor de straffes. Hvis de ikke forstår, så risikerer vi tap av tillitt og nærhet med katten.

Vannsprut blir også brukt til å tvinge katten vekk fra kjøkkenbenken eller andre steder eier ikke ønsker den skal oppholde seg. Er det effektivt? Tja.Katten lærer seg kjapt lyden av at du løfter sprayflaska. Det kan altså være nok at du løfter flaska for at katten umiddelbart hopper ned fra uønsket sted for å unngå å bli truffet av vannet.

Katten vil mest sannsynlig etter hvert lære at den ikke kan gå på uønsket sted når du er til stede, men ellers er det ok. Dette vet vi fordi vi gjerne kan høre katten hoppe vekk fra f.eks. kjøkkenbenken før vi ankommer kjøkkenet. Å spraye vann på en katt som allerede har hoppet ned fra benken kan av katten oppfattes som om du straffer ned for å være på gulvet. Den vil ikke skjønne at du har straffet den for noe som har skjedd tidligere. Den er kun opptatt av nåtid.

Hva har så katten egentlig lært? Det kan være individuelt, men vi bør vite at bruk av vannsprut ikke nødvendigvis har den effekten vi ønsker.

Dette risikerer vi når vi prøver å kontrollere katten med vannsprut:

Katten mister tillitt til deg, den oppfatter ikke f.eks. kjøkkenbenken som et ubehagelig sted å være på, men at du er uberegnelig når den oppholder seg på kjøkkenbenken. Den går altså fortsatt på kjøkkenbenken, men uten deg til stedet.

Hvis du har straffet katten andre tidspunkt enn i det øyeblikket den er i lufta på vei opp kjøkkenbenken eller står på kjøkkenbenken, så risikerer du virkelig å ødelegge kattens tillitt til deg. Kanskje den glad og fornøyd kommer deg i møte i det du straffer den. Du straffer den fordi du vet den nettopp har vært der. Men ved å spraye på den samtidig som den kommer mot deg, så risikere du at katten tolker det slik at det er farlig å komme deg i møte.

Det er kun det katten gjør/fokuserer på i øyeblikket, som kanskje, bare kanskje vil kunne koples til straffen. Om katten f.eks. sitter på kjøkkenbenken og har oppdaget at det ligger en nyinnkjøpt katteleke der og snuser på denne katteleken i det øyeblikket du har sprayet på den, så er det ikke sikkert at katten kopler vannspruten til ulovlig opphold kjøkkenbenken, men at den kopler vannspruten til den nye katteleken, og dermed blir usikker på denne.

Katten kan bli redd lyden av alle sprayflasker. Hvis den har behov for behandling grunnet sykdom eller skade, hender det at det kan være behov for å spraye den med et middel. Dette kan føles uoverkommelig for katten hvis den har dårlig erfaring med spray.

Skal du på utstilling desinfiserer dommeren hendene og dommerbordet mellom hver katt. Katter på utstilling kan ha forhøyet stressnivå grunnet alle inntrykkene i utstillingshallen. Hvis katten hører også lyden av sprayflaske, kan dette bli for mye for den.

Vi skal ikke påstå at noe er rett eller galt i forhold til bruk av sprayflasker, men det kan være greit å ha tenkt igjennom bruk av et slikt virkemiddel før du vurderer det. Å straffe katten i rett øyeblikk kan være særdeles vanskelig fordi vi ikke alltid vet helt sikkert hva katten fokuserer på i det øyeblikket straffen inntrer. Vi vet heller ikke på forhånd om bruk av vannsprut vil gi et ønsket resultat eller snarere tvert imot.