Pelsstell - Russian Blue

Det er svært lite du behøver å gjøre med pelsen til Russian Blue i forhold til en del andre raser.

Kattunger har tynnere pels enn voksne. Den første tiden er det egentlig kun nødvendig å bare venne unge katter til følelsen av å bli greid med en kam eller børstet. Noen katter vil til og med sette pris på det.

Når katten vokser til, blir pelsen tykkere. Russerne begynner gjerne å få tykkere pels fra 8-10 måneders alderen.

 

Bilde av katterasen Ru ssian blue som har minimalt med pelsstell
Minimalt pelsstell på rasen Russian blue
4 Russisk blå
4 vakre Russian blue kattunger,

Det kan være greit bruke en tett stålkam med avrundet tenner, eller børste for å fjerne løs pels. Også gummibørste for katt kan brukes. Naturmaterialer er å foretrekke fordi plast kan gjøre pelsen mer statisk.

 Det kan være en fordel å begynne med å gre pelsen motsatt vei først slik at mest mulige av den løse pelsen blir gredd ut. Hvor mye katten røyter kan bli påvirket av årstider og hormoner. Det er ikke uvanlig å miste mye pels i forbindelse med drektighet og amming av kattunger.  Å tørke katten innimellom med et oppvridd lite håndkle eller vaskeklut kan være nok til å holde pelsen ren. Tørk pelsen i begge retninger! Å bade en russer er vanligvis ikke nødvendig, men det kan likevel være hensiktsmessig å ha tilvent katten å bli badet/dusjet i tilfelle den griser seg til med noe.

En katt med panikk kan være vanskelig å holde. Vi kan risikere å bli stygt oppklort. Vi kan f. eks. ta katten med oss i dusjen.  Vi sørger for passe temperert vann med lav styrke på vannstrålen for å unngå høye lyder og begrense den ubehagelige følelsen vannstrålen gir de fleste katter.

Vi kan innimellom påføre deler av katten vann for tilvenning. Begynn gjerne med en pote eller fot første gang. Neste gang flere poter, så litt av kroppen. Når det virkelig gjelder og katten bare må dusjes og kanskje også sjamponeres, så vil den forhåpentligvis ikke få panikk. Å velge å gå selv gå i dusjen sammen med katta, kan bidra til at katten rett og slett «gir opp» når den ser de uendelige høye dusjveggene. Har du klær på under dusjingen, så kan dette trigge katten til å klatre på deg for å komme seg ut av dusjen. Ingen katter reagerer helt likt, så du får prøve deg fram.

Noen katter kan bli fet i pelsen. Vanligvis kan dette skje enkelte hannkatter. Det er gjerne haleroten som føles fet. Det skal finnes midler å få kjøpt, som kan brukes for å begrense den fete pelsen. Oppdrettere eller dyrebutikkene kan muligens bidra til råd om de rette produktene.

Bilde av Russik blå kattunge sammen med en leke.
Voksen Russian blue. En rase med vakker kort og tykk pels med unik skimmer i pelsen.