Finnes det ulemper med rasen Russian Blue?

Med intelligens følger gjerne kreativitet og problemløsning. Utfordringene som blir beskrevet under kan gjelde hvilken som helst katt, men en russer er av og til mer intens enn en gjennomsnittskatt.

Det er ofte lett å bli ekstra begeistret for og knyttet til intelligente katter, men intelligensen hos russeren har ikke bare positive sider. En intelligent katt vet nemlig å «trene» eieren sin eller vi kan gjerne si, mennesket sitt. Den gjør det ikke bevisst som trening, men de lærer hvilke aktiviteter den gjør som fører til at menneskene i husstanden gjør noe som er til fordel for seg.

Å bli «trent» av katten sin er ikke alltid like givende, man forstår det gjerne ikke før det har gått så langt at det kan grense til irriterende. Men intelligente katter vet å utnytte enhver situasjon til egen fordel.

Vi skal gi noen eksempler:

Eksempel 1)

Katten vil at du skal kaste leker for den. Det passer ikke for deg. Katten slipper så leken oppå din bærbare PC. Dette er egentlig tilfeldig den/de første gangene. Du blir så frustrert over at det ligger en katteleke på tastaturet, at du kaster leken vekk. Hvis dette gjentar seg noen ganger, så har katten nå funnet ut hvordan den skal få deg til å kaste leke selv om du egentlig ikke vil. Den vil altså fortsette å plassere leken på tastaturet.

Eksempel 2)

En russer er ofte i utgangspunktet ikke en veldig verbal katt. Men hvis den oppdager at du f.eks. gir etter for mjauing for noen den ønsker å oppnå, så mjauer den.

Hvis katten f.eks. vil på ditt soverom, så står den og mjauer utenfor. Du åpner for den. Det lønte seg å mjaue. Neste gang den vil på rommet mjauer den enda høyere hvis du ikke åpner. Kanskje den også begynner å klore på døra. Du blir fortvilet og lei og slipper den inn for å få fred fra alle lydene. Katten har kanskje allerede nå lært deg at du skal åpne døra når den klorer på døra og mjauer.

Vi kan også snu på påstanden om hvem som har lært hva, at det er du selv som har lært katten å utføre handlinger du faktisk ikke selv setter pris på. Det er samme prinsipp når vi lærer katten triks, den får noe den ønsker når den utfører en spesifikk handling. Første gangen katten ufører denne handlingen er ikke en bevisst handling med et konkret mål for katten.

Katter gjør det som er til fordel på den i stunden. Dette kan vi utnytte til fordel for oss selv hvis vi er oppmerksomme på dette.

Hvordan komme unna de omtalte irriterende eksemplene?

Forslag til problemløsning, eksempel 1)

Aldri kaste leke hvis den plasseres på den bærbare PC-en. Hvis vi kaster leken bare innimellom, så lærer katten muligens å bli utholden. Den erfarer at hvis den bare blir enda mer intens og holder på lenge nok, så blir det nok lek til slutt. Katten bør erfare at all lek stopper opp hvis den maser om lek i de sitasjoner det absolutt ikke passer. Gjem gjerne straks hele leken!

Forslag til problemløsning, eksempel 2)

Ignorer katten. Ikke lett, men hvis den erfarer at døra aldri åpner seg ved mjauing, så vil den med stor sannsynlighet slutte. Men den kan allerede ha lært å bli utholden, så den håper at døra før eller siden vil åpne seg, for det har den jo lært.

Kloring på døra kan muligens hindres med f.eks. en vannbalje utenfor døra eller en dørmatte laget av stikkende kunstgress i plast. Mange katter liker ikke å gå på slikt underlag.Med disse tiltak er det sannsynlig at atferden før eller siden slukker. Vær tålmodig!Vannbaljen eller matta skal altså vekk etter hvert.

Ønsker du en katt som spaserer på spisebordet og forsyner seg av matfatet ditt?

Det kan du risikere at pus forsøker å gjøre hvis du bare så mye som en eneste gang lar katten spise der sammen med deg. For de som ikke ønsker en intens katt under måltidene anbefales det å aldri gi mat til katten på bordet, kanskje heller ikke under bordet hvis man vil ha helt ro når man spiser.

Hvis vi er litt oppmerksomme på vårt samspill med kattene, så kan vi lettere unngå uønsket atferd. Det er mye lettere å forebygge uønsket atferd enn å jobbe for å bli kvitt de senere. Hvis din russer mjauer eller utfører annen uønsket aktivitet, så kan du stille deg selv et spørsmål; Hva vil pus? Hvis det er åpenbart at pus vil oppnå noe helt konkret, og du gir pus det den ønsker, så er mjauingen/handlingen premiert. Det lønner seg for pus å utføre en konkret handling i en gitt situasjon.

Så er det opp til oss hvordan vi responderer. Kanskje vi synes mjauingen i enkelte situasjonen er sjarmerende og at man knytter enda sterkere bånd til pus ved å gi den det den ønsker ved mjauing.

Enkelte russere kan også finne på å lære å åpne døra selv, enten det er skyvedør eller dørhåndtak. Dette skjer ikke ofte, men forekommer. Det er morsomt de første gangene, siden kan det bli et problem at man ikke har helt kontroll på hvilket rom katten har tilgang på.

Løsningen kan være en enkel låsemekanisme (kastekrok) oppe på begge siden av døren som man bare vipper opp med fingrene mens døra er på gløtt. Ytterdøren kan holdes låst.

Noen katteeiere har forbud om katt på f.eks. kjøkkenbenken. En russer vil antageligvis kjapt lære at når du er i rommet, så nytter det ikke å gå på kjøkkenbenken, men straks du er ut av rommet, så er det fritt fram. Man avslører gjerne dette ved at man hører katten hopper ned før man selv kommer inn i rommet.

Atletisk

Russian Blue er en atletisk katt. En intelligent katt som samtidig har behov for fysiske utfordringer, kan finne på aktiviteter som eierne ikke alltid setter pris på. Den kan finne på å klatre på uønskede steder og den kan finne på å velte overende gjenstander som står uheldig til i forhold til denne aktiviteten.
Skulle f.eks. et insekt bli offer for en russers forfølgelse, så kan vi risikere at katten «pløyer igjennom» hva som helst, under jakten.

Det er først og fremst unge katter som har slik aktivitet, men også voksne katter kan utføre uønsket atferd. En russer vil som oftest være leken også i godt voksen alder.

Alle katter, uansett rase kan finne på uønskede aktiviteter, men de aktive rasene har gjerne «et ekstra gir»

Katter generelt, har ofte stor interesse av å være på den andre siden av døra.

Åpner du en dør de ikke skal passere, så bør du være særdeles forsiktig, for russeren er kjapp til bens, meget kjapp. Den har kanskje lært at den må skynde seg hvis de skal komme gjennom døra før den lukkes. Lukker du døra kjapt og ukontrollert, kan du risikere å klemme katten i døra.

Har du innekatt og ønsker å hindre en russer i å forsvinne utendørs, så er den sikreste løsningen sluse i form av yttergang. Noen katteeiere som ikke har yttergang i sin bolig, velger å alltid plassere katten i et annet rom før de forlater huset.

Kort pels

Vær bevisst på at russeren med sin korte pels tåler kulde dårligere enn en del andre katter.

.